Vizek és ízek túra

források és borászok

A túra jellemzői

Kiindulópont:

Somló Kapuja Látogatóközpont

Nehézségi fok:

közepes, közepesen nehéz (emelkedők miatt)

Teljesités módja:

gyalog

Túra hossza:

8 km
3-4 óra (borkóstolás nélkül)

A túra leírása:

A Somló hegy borait néhányan a Nászéjszakák boraként ismerik, amelyet előszeretettel azonosítanak a juhfarkkal… tartja ugyanis a mondás, hogy fiúgyermekkel áldják meg az ifjú párt az égiek, ha pár pohár somlaival hálják el nászukat. Akárhogy is tartja a hagyomány, az bizonyos, hogy a helyi borok között szép számban találunk igazán jó borokat, érdemes kinek-kinek ízlése szerint válogatni ajánlott borászataink közül. És, míg keresgélünk a nekünk legmegfelelőbb pincészetek között, nem baj, ha észben tartjuk, hogy egykoron – a 18. században rendelet által is szabályozva! – 25 botütésre vagy 12 forintos pénzbírságra ítélték azt, aki vizezte a borát, vagy a pincéjébe máshonnan szállított bort somlaiként adta el. Úgyhogy csak óvatosan… ám mindenképp eredjünk a legjobb borászatok nyomába.
És mielőtt az esténket a helyi boroknak szentelnénk, érdemes egy túrát tennünk a másik Isten adta nedű, a víz tiszteletére is. Alábbi túránk során a 80 méter mély, újonnan felújított Taposó kúttól eljuthatunk a ma is friss forrásvizet adó Sédfő-forráshoz is.

JAVASOLT ÚTVONAL:

Somló Kapuja Látogatóközpont (sárga sáv jelzésű utat kövessük a Hegykapu étterem felé indulva)

Taposó-kút

A Somló Bazaltorgonái Kőkonyhánál (P jelzésen)

Szent Margit kápolna és a 250 éves hársfa

Somló csúcsa felé (P jelzésen)

Szent István kilátó

Somló vára felé (ST Somló Kitaibel Pál tanösvényen keresztül)

S jelzések tovább a Séd forrás felé

Panoráma a Szent György-hegyre

Szent Ilona kápolna, Somlójenő

P jelzésen át a Taposó-kúthoz visszaérkezve

Somló Kapuja Látogatóközpont

A túra kezdetén az egész évben nyitva tartó Hegykapu étterem előtt forduljunk jobbra, hogy a Somló Kapuja projekt keretében idén megújult Taposó-kúthoz eljussunk.

Kiváló pihenőhely a helytörténeti emlék is, ahogy érdemes megállni az eredetileg gótikus, majd 1727-ben barokk stílusban átépített Szent Margit-kápolna mellett is, mielőtt a Somlói Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató tanösvényre lépnénk.

A Kitaibel Pál tanösvény 9 állomáson vezet, a Sárga O jelzésen vezet a hegy keleti oldala felé.

A tanösvény a Sárga és a Piros sáv (S és P) jelzéssel együtt közvetlenül a kilátó felé vezet (akár vissza is fordulhatunk, ha nem akarjuk a hegyet megkerülni és a Szent György-hegyi kilátásban gyönyörködni).