Kézművesség túra

hagyományok

A túra jellemzői

Kiindulópont:

Tüskevártól Kiscsőszig

Nehézségi fok:

könnyű, közepes nehézségű

Teljesités módja:

kerékpárral, autóval, vagy gyalogosan (gyalog 2,5 óra időtartam sík terepen)

Túra hossza:

12,5 km
a teljes program 4-6 óra

A túra leírása:

Ki ne szeretne időutazóként elődeink életébe belesve régi kultúrák, eltűnt világok nyomába eredni? Milyen lehetett dédapáink élete, vajon hogy készítették ükanyáink a népes család mindennapi kenyerét, és hogy mulattak, hogy táncolták ki örömüket, bánatukat az elmúlt századok magyarjai? Autentikus, hamisítatlan választ kapunk kérdéseinkre, ha kora délután Tüskevárnak, este pedig Kiscsősznek vesszük az irányt.

A XVIII. század óta Tüskevárhoz köthető fazekas műhelyt és boltot könnyen megközelíthetjük a 8-as főút mentén, a Somló délnyugati oldalán. A Tüskeváron (8477, Kossuth. u. 26.) található fazekas boltban hétfőtől szombatig 14 és 18 óra között várják a látogatókat, az üzlet mögötti fészerben a vállalkozó szelleműek ingyenesen ki is próbálhatják a korongozást. S miután belekóstoltunk a fazekas mesterségbe, érdemes – hétfőn és szerdán mindenképp – a Somló túloldalán, Kiscsősznek venni az irányt.

A Somló lábánál, jeles költőnk, Nagy László szülőfalujától, Iszkáztól néhány lépésnyi távolságra fekszik ugyanis Kiscsősz, amely település a falusi turizmus fellegvárának is tekinthető. Élettel teli házai, éven át elérhető minőségi és változatos programjai a népi kultúra legjavát mutatják be, sőt, adják is tovább. Népi hagyományőrző napunkat mi sem koronázhatná meg jobban, mint egy hamisítatlan táncház, ahová hétfőnként este hét órától aktív résztvevőként, szerdánként pedig az élményt közönségként megélve várnak minden érdeklődőt szeretettel.

Kiscsőszön számtalan programból választhatnak a fenti táncházon kívül is, kézműves- és kerámia szakkör, táborok, disznóvágás… a nyári időszakban állandósulnak a népművészeti táborok, ezek foglalkozásai megtekinthetőek.
A legnagyobb kulturális rendezvényeink, melyek rendszeresek:

Kiscsőszi Pajtafesztivál - Élő Értékhét a Somló-Ság Kulturális Tengelyén (2022. július).

"Együttélésben" kulturális képzés és fesztivál a nemzetiségek találkozásával (Minden évben szeptember közepén).

Kárpát-medencei Regös Találkozó (december 30-án, minden évben).

"Dezső disznó a mennybe megy" - hagyományos farsangi disznóvágás, táncképzés és bál (február második szombatja, minden évben)

Kiemelt attrakcióként pedig az év bármely napján hagyományos kis állatkert várja a látogatókat, ahol a falusi élet tipikus állatfajtáit (lovak, szürke marhák, juhok, kecskék, bivalyok és aprójószágok akolban élik mindennapjaikat. Érdemes ellátogatni a településen működő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület weboldalára is.