Kóstold meg és vigyél haza belőle! A hegy leve, a hegy lelke.

Mesék, mondák, legendák éjszakákról, a somlai bornak köszönhető gyermekáldásról, királyokról és a hegy alján menedéket találó pálosokról… mindet a Somló ihlette. Nem véletlen. A reneszánszát Hamvas Béla írói munkásságának is köszönhető borvidéken ugyanis különleges helyek egyedi ízvilágú szőlőt és bort nevelnek. Elég, ha elcsendesedve leülünk a Margit kápolna tövében a hegy pohárnyi hűsítő levére, vagy épp a Taposókút mellett találunk árnyékos menedéket, megértjük, mit kedveltek már az Anjouk is e vidéken. A természet és az ember, ahogy a síkságból magaslik az ég felé maga a hegy, úgy törekszik a jóra, miközben mindent tud magában, ami maga az ember.

Legendák nyomában:

 

Akadnak, akik nem csak mondának tartják azt sem, hogy a somlai bor valóban jótékonyan befolyásolja a gyermekáldást. Egykor a Habsburg-ház is somlóit vitetett, hogy fiú trónörökösre tegyen szert, és talán nem is alaptalanul… hiszen a bor testünk pH szintjére való hatása, valamint azok vastartalma kétség kívül hat a szervezetünkre…

A 432 méter magas vulkanikus tanúhegy:

A látképet is meghatározó pincészetek (más borvidéktől eltérően nem mélyépítésű pincék) és parcellák, a hangulatos utacskák az ország legkisebb bortermő vidékén, alig 550 hektáron hazánk egyik legkarakteresebb, jellemzően fehérborát állítják elő. A vulkanikus hegy, a talaj ásványi anyag összetétele annyira erős, hogy minden esetben meghatározza a somlai karakterét, helyenként felülírva a fajtajelleget is.

A hagyományosan kis parcellás szőlőhegy felfedezésére az idei évben elkészülő turisztikai központból, a Somló Kapujából indulhatunk útnak, alábbiakban összegyűjtöttük, merre érdemes elindulni.

A borvidék fajtái:

HOVA ÉRDEMES ELINDULNI?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.

2-5 főt fogadó hangulatos borászatok

5-15 főt fogadó borászatok

15 fő felett, nagyobb csoportot is fogadó borászatok szolgáltatásokkal

Kapcsolódó programlehetőségek