A Somló tetején található fennsíkon, 432 méter magasságban érjük el a hegy bazaltköveiből épített Szent István kilátót. A Somló-hegy, amely balatoni testvéreitől elszakadva, magányosan áll a Marcal-medence és a Bakony sík peremén, mint tanúhegy csodálatos körpanorámát nyújt, bármely évszakban is érkezik a látogató a kilátóba. Az erődítmény-szerű építmény 1938 óta magasodik a hegy fölé, 12 méter magasságából dél felé a balatoni tanúhegyek, nyugaton a Ság-hegy, észak felé maga Somló vára, keletre pedig a Bakony lankái és az abból kiemelkedő Kőris-hegy tárul elénk.

A környékről származó Antall József, egykori miniszterelnök emléktáblája itt, a Szent István kilátó falán, valamint a hegyre Somlóvásárhely felől érkezve, épp a Somló Kapuja Látogatóközpont bejáratától pár méterre emlékeztet bennünket hazánk szuverenitására, ahogy a hegy is egymaga áll a tanúhegyek sorától távol, büszkén és erőteljesen.

A hegytetőn áll még egy rendhagyó interpretációjú Szent István-szobor. Kiss Sándor szobrász alkotása egy hatalmas kereszt alatt, a fennsík peremén hirdeti hazánk keresztény gyökereit.

És természetesen a pincészetek

Ajánlatunkat itt találja

Miután a kilátót, a szobrot és emléktáblát végigjártuk, érdemes a kilátó tőszomszédságában található büfében egy frissítőt beszerezni, aztán leülni a tágas fennsík egy nyugodt szegletében és időt hagyni arra, hogy megérkezzünk. A rohanó világ, a hegytetőre való feljutás nehézsége, jóleső fáradtsága után a tájban, a messze nyúló távolban gyönyörködni miközben lábunk alatt érzékeljük a kézzel fogható világot, a természet csodáját, szépségét, értékeit.

FEDEZZÜK
FEL EGYÜTT SOMLÓ VÁRÁT!

orokseg-tura

Örökség-túra

A Somló-hegy 4 kápolnáját követve fedezzük fel a Somlót

Kiindulópont:Somló Kapuja Fogadóközpont
Nehézségi fok:könnyű, közepes nehézségű
Teljesités módja:gyalogosan, kerékpárral