Örökség-túra

A Somló-hegy 4 kápolnáját követve fedezzük fel a Somlót

A túra jellemzői

Kiindulópont:

Somló Kapuja Fogadóközpont

Nehézségi fok:

könnyű, közepes nehézségű

Teljesités módja:

gyalogosan, kerékpárral

Túra hossza:

8 km
4-5 ÓRA ALATT TELJESÍTHETŐ

A túra leírása:

Elsőre talán távolinak tűnik az asszociáció… mégis. Azt mondják, a középkor óta nem volt ekkora igénye az embernek a varázslatra, a misztikumra, mint napjainkban, elég, ha arra gondolunk, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb kasszasikereit hozó filmjei szinte mind szuperhősökről, félig Isten, félig ember teremtmények hőstetteiről mesélnek. Hősökről, Isten-emberekről, akik valamiképp – így, vagy úgy, de biztosan – megmentik az emberiséget, a bolygót, ha kell, az egész univerzumot is a gonosztól…

A Somló szakrális helyeit bejárva arra ugyan kis esély van, hogy maga Thor esik elénk az égből, arra jóval több, hogy a pillanat csodáját megélve, akár emlékekben elmerülve, akár a jövő reményeit szőve, mindenképp saját misztériumunkhoz kerülünk közelebb. Ahogy a Somló-hegy csúcsát négy égtáj felől négy kápolna őrzi, túránk így vezet körbe kápolnákon és kilátón keresztül fel a hegyre, majd vissza a kiindulóponthoz.

JAVASOLT ÚTVONAL:

Indulás: Somló Kapuja Fogadóközpont

 

 

 

Somló Kapuja Fogadóközpontból kiindulva a Hegykapu étterem irányában haladva kövessük a sárga sáv jelzésű utat a hegy nyugati irányába elindulva.

Szent Ilona kápolna

 

 

 

A Szent Ilona kápolnához érve tovább haladva nyugati irányban elérjük a Séd-forrást, a hegyen található három ivóvízvételi lehetőség közül az egyiket. Az 1877 óta létező forrásfőtől (Séd-forrás kifolyó) egy háromnegyed órányi sétaút végén érjük el a Szent Márton kápolnát, és a Szent Márton forrást Dobán.

Szent Márton kápolna

 

 

 

A Szent Márton kápolnától egy 12-15 perces sétával érjük el a hegy ikonikus pontját, a Somló várat és várkápolnát folyamatos emelkedő mellett 367 méter magasságban. A túra kiegészítő elemeként akár tovább haladhatunk a 432 méter magasan található Szent István kilátó felé.

Szent István kilátó

 

 

 

 

A kilátótól a hegy dél-keleti felén lefelé haladva vegyük célba Keresztelő Szent János, végül pedig a Szent Margit kápolnákat, és utunk közben pihenjünk meg kedvünkre egy-egy tágas kilátást nyújtó szegletén a hegynek. Ne feledjük… az út önmagában válasz feltett kérdéseinkre. Így a túra, a Somló szakrális helyeinek bejárása is segít majd megtalálni a belső békénket.

Érkezés: Somló Kapuja Fogadóközpont

 

 

 

 

A hegy megkerülését követően a Taposókútnál a Hegykapu étterem felé haladva, majd a hegy lábáig leereszkedve eljutunk a kiindulópontig, a Somló Kapuja Fogadóközpontig, ahol érdemes visszatekinteni a mögöttünk álló útra, mielőtt hazaindulunk, visszanézni a hegyre.