A SOMLÓ-HEGY BEMUTATÁSA

A Somló hegy Veszprém megye nyugati részén, a Marcal-medence szélén, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál található vulkáni tanúhegy. Különleges alakja, történelmi múltja miatt fontos turisztikai célpont, melyhez az is hozzájárul, hogy Magyarország legkisebb borvidéke: 6-700 hektár szőlő terem rajta, de folyamatos a fejlesztése. A somlói bor hírneve egykor a tokaji boréval vetekedett, különleges, a vulkáni talajból eredő „tüzes”, savakban gazdag aromáig miatt. Az elmúlt évtizedek során a nemzetközi ismertsége szinte teljesen megszűnt, ezt az utóbbi években a nagy pincészetek tevékenysége kezdi visszahozni.

Magyarországon belül viszont jól ismert, a legelterjedtebb fajtái a juhfark, olaszrizling, hárslevelű, és a tramini. A Somló híres bora a „nászéjszakák bora”. A monda szerint, ha az ifjú pár a nászéjszakán ezt a bort issza, úgy nagy eséllyel fiúgyermekük születik.

A hegy – mely nevét arról kapta, hogy egykor som bokor alkotta erdő borította – 1992 óta tájvédelmi körzet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében van.

A hegy megközelíthetősége jó, a 8-as számú főút közvetlen közelében helyezkedik el, Budapesttől 2 órányi autóút során elérhető, de jó megközelíthetősége van nyugat (Ausztria), és észak (Pápa, Győr) felől is, továbbá a Balatontól is 1 órán belül elérhető.

A Somló múltja (egyrészt a természeti múlt, a vulkánosság, másrészt a történelmi múlt, mely a római korig vezethető vissza) méltán alapozza meg, hogy Veszprém megye, és a Közép-Dunántúl fontos turisztikai attrakciója legyen. Az elmúlt évtizedek azonban sajnos nem segítették fejlődését, így az alapvető infrastruktúra és a szervezett marketing hiánya miatt a térség a lehetséges szerepénél jelentősen kisebbet tölt be.

Az elmúlt években a Somlói borászatok fejlődésével számos olyan lehetőség nyílt meg, melyek turisztikai szempontból kiaknázható. Veszprém Megye kiemelt célja, hogy a megye egyedülállóan gazdag és sokrétű természeti adottságait a megye fejlődésének szolgálatába állítsa a fenntarthatóság szempontjának szem előtt tartásával. A Somló egyben természeti és kulturális érték, mely idegenforgalmi szempontból jól hasznosítható, ha ismertsége nő és ehhez megfelelő szolgáltatás, infrastruktúra is társul.