A PROJEKT BEMUTATÁSA
A projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00021
Kedvezményezett:  Somlóvásárhely Község Önkormányzata
  8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1.
A projekt címe: “Az ökoturizmus feltételeinek megteremtése a Somlón”
Az elnyert támogatás: 299.000.000 Ft
Támogatás intenzitása: 100 %
A projekt megvalósításának időszaka: 2017.06.15. - 2021. 09. 30.
Közreműködő Szervezet: Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatósága

A projekt, egy több helyszínt magába foglaló, hiányzó infrastruktúrákat pótló ökoturisztikai beruházás, melynek célja a Somló-hegy turisztikai fellendítése, melyet az alapinfrastruktúrák megteremtésével (vizesblokk építése, vízvételi lehetőség biztosítása több helyszínen, illetve multifunkcionális terek létrehozása) és a közös összefogáson alapuló marketingtevékenységgel kívánunk elérni.

A projekt főbb elemei:

 • A Somló-hegy lábánál kialakításra kerül egy fogadóközpont és egy kültéri foglalkoztató. A projektelem célja, egy olyan indítóhely kialakítása, amely információt és szolgáltatást (vizesblokk, kerékpár/szánkókölcsönzés) nyújt az ide látogatók számára, ugyanakkor rendezvények lebonyolítására is alkalmas.
 • A Somló-hegy belseje felé haladva egy oktatóközpont kerül kialakításra, melynek célja, a Somló térségére jellemző foglalkozások, mesterségek bemutatása, továbbadása.
 • A Kilátó felé haladva az útba eső rossz műszaki állapotban lévő Taposó kút felújításra kerül, illetve környezete rendezésre kerül. Továbbá egy – jelenleg nagyon hiányzó - vízvételi lehetőséget biztosító automata is elhelyezésre kerül a kút mellett.
 • A projekt utolsó állomásaként a Szent Margit Kápolna melletti terület kerül rendezésre, illetve a táj architektúrájához illeszkedő, jelenleg hiányzó vizesblokk épület kerül megépítésre.
 • Mindegyik projektelem tekintetében nem csak a fenntarthatóságra, hanem a család- és gyermekbarát fejlesztések megvalósítására is törekszünk, továbbá a tervezés során hangsúlyt fektetünk az akadálymentesítés megközelíthetőségre is.

A projekt céljai:

 • Térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítása;
 • Helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített és természeti örökség turisztikai hasznosítása;
 • A turisták helyben, illetve térségben történő tartózkodási idejének meghosszabbítását célzó beruházások megvalósítása;
 • Az ökoturizmus feltételeinek javítása, hiányzó infrastruktúrák pótlása;
 • Komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások létrehozása;
 • Élményelemeket jelentő technikai fejlesztések, interaktív bemutatási formák kialakítása;
 • Időjárás független, illetve célcsoport specifikus kínálati elemek létrehozása, fejlesztése.

1. Fogadóközpont és kültéri foglalkoztató

A Somló hegy lábánál kialakításra kerül egy fogadóközpont és egy kültéri foglalkoztató. Ezen projektelem ad helyet a kötelezően kialakítandó ajándékboltnak, vendéglátóegységnek és kerékpárkölcsönzőnek is. A projektelem célja, egy olyan indítóhely kialakítása, amely információt és szolgáltatást (vizesblokk, kerékpár/szánkókölcsönzés) nyújt az ide látogatók számára, ugyanakkor rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A Fogadóközpontban a környék turisztikai látványosságait bemutató tablók, táblák, térképek, prospektusok, interaktív, multimédiás, gyermekek által is kezelhető információs pult, valamint játszósarok kap majd helyet. A Fogadóközpont mellé tervezett Kültéri Foglalkoztató a turisták részére szervezett programok, rendezvények, közösségi foglalkozások szabadtéri helyszíne lesz.

2. Oktatóközpont

A projekt második elemeként a Somló hegyen egy oktatóközpont kerül kialakításra. A tervezett létesítmény egy meglévő épületben (Napórás Pince) kap helyet. A projektelem célja, egy olyan turisztikai élmény- és látványnövelő oktatóközpont, amely a Somló kultúráját, élővilágát, a térségére jellemző foglalkozásokat, mesterségeket hivatott bemutatni, illetve szervezett oktató-, nevelő, foglalkoztató programokkal az év minden időszakában várja a látogatókat.

Az oktatóközpont három fő funkcionális részből áll majd:

 • állandó kiállítás
 • oktató, foglalkoztató terek, amelyek rendezvények lebonyolítására is alkalmasak
 • kiszolgáló, szociális egységek
 •  

3. Taposókút

A projekt harmadik állomásaként a meglévő, ám rossz állapotban lévő Taposó kút kerül felújításra, ezáltal újra látogathatóvá, megtekinthetővé válna a Somló egy régi nevezetessége. A kút környezete rendezésre kerül, illetve napelemes kandeláberekkel a kút megvilágítása is biztosítottá válik. Továbbá egy – jelenleg nagyon hiányzó - vízvételi lehetőséget biztosító vízautomata is elhelyezésre kerül a kút környezetében.

A projektelem célja:

 • A Taposó kút rendbe tétele, környezetének rendezésre;
 • A meglévő épített környezet megóvása, látogathatóvá tétele;
 • Egy meglévő látványosság felújítása, értékének megőrzése.

4. Szent Margit Kápolna melletti terület

A projekt negyedik állomásaként, - a Kilátóhoz vezető út előtti utolsó pihenőpont, - a Szent Margit Kápolna melletti terület kerül rendezésre, fejlesztésre, így tereprendezés, vízvételi lehetőség és a táj architektúrájához illeszkedő, jelenleg hiányzó vizesblokk kerülhet megépítésre. 

A fentiek alapján a projektelem célja:

 • A térség meglévő kulturális adottságainak fejlesztése
 • Turistafogadás feltételeinek javítása, vizesblokk kialakítása,
 • a színvonalas turistafogadáshoz szükséges szolgáltatási háttér kialakítása.
 • Értékeink, környezetünk megőrzése

5. Tematikus játszótér

A projektelem célja, egy olyan helyszín létrehozása, ahol a gyerekek és a szülők is megtalálják a kikapcsolódási lehetőséget. E célból egy több korosztály számára használható tematikus játszótér kialakítása is tervezett.